Pečená krkovice v kávové marinádě


… s pikantní omáčkou a restovanými brambory. Tato trojkombinace nemá chybu. Ovšem žádá si patřičnou péči, a to v dostatečně dlouhém marinování masa a důkladnému „vychucení“ grilovací omáčky.
10 porcí
krkovice
2 kg vepřové krkovice vcelku
200 ml pomerančové šťávy (nebo džusu)
200 ml grapefruitové šťávy (nebo džusu)
1 zelená chilli paprička
2 lžíce mleté kávy
2 špetky mletého římského kmínu
2 špetky indického kari
2 lžíce hrubozrnné soli
olej
Z citrusů vymačkáme šťávu, nalijeme ji do nádoby, ve které budeme marinovat maso, přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, kávu, koření a sůl. Dobře promícháme a do této směsi vložíme očištěné maso, ze všech stran pokryjeme marinádou a ponecháme takto alespoň 12 hodin v lednici odležet. Během marinování maso otáčíme.
Poté maso z marinády vyjmeme, necháme okapat a prudce opečeme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran.
Vrátíme zpět do pekáče a dopékáme nejprve přikryté na 150 °C asi 90 minut, ke konci pečení odklopíme.
pikantní omáčka
75 g prorostlé slaniny
lžíce oleje
300 g kečupu
100 g javorového sirupu nebo medu
3 lžíce worcesterové omáčky
2 sušené chilli papričky
Kostičky slaniny orestujeme do křupava, zakápneme olejem, vmícháme sirup nebo med, kečup, worcesterovou omáčku, rozdrcené chilli papričky. Pět minut povaříme, necháme vychladnout a podáváme k masu.
restované brambory
10 porcí
2 kg brambor vařených ve slupce
50 g másla
mletý pepř
sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.
Na rozpáleném másle brambory opečeme, opepříme a osolíme.
Ohodnoťte tento recept: