Mascarpone krém s banánem a ořechy

Mascarpone, smetanový sýr, je italskou specialitou. Ovšem potěšilo nás, že se sýr tohoto typu vyrábí i u nás, a to bez konzervačních prostředků. Tento lahodný krém se připravuje ze smetany s maximálním množstvím tuku 25 %, po zpracování má však kolem 45 % tuku.
4–6 porcí
250 ml 33% šlehačky
200 g mascarpone
1 pomeranč
4 lžíce cukru
vanilkový cukr nebo čerstvá vanilka,
20 ml mandlového likéru amareto
4 banány
2 hrsti vlašských ořechů
40 ml karibského rumu
strouhaná čokoláda na ozdobu
Šlehačku ušleháme dotuha a uložíme do lednice.
Banány nakrájíme na větší šikmé řezy, smícháme s nahrubo sekanými ořechy a zakápneme kubánským rumem.
Mascarpone vyšleháme s pomerančovou šťávou, vanilkovým cukrem, amaretem, pak smícháme s vyšlehanou šlehačkou a necháme vychladit.
Na talíř servírujeme porci mascarpone, banánů a vše ozdobíme hoblinami čokolády.
Ohodnoťte tento recept: