Polévky

Tomatová polévka s koriandrem a ciabattou

Polévku máte co by dup. Je výborná, lehká, v létě by šla konzumovat i za studena. Kdo chce mít plévku vydatnější, může do ní zavařit čočku, pohanku nebo některý druh plněných těstovin (ravioli s masem či sýrem).
V receptu najdete koriandr. Bylinka, ve které je schovaná celá zahrádka, se podepisuje v polévce svojí jemnou aromatičností a pro nás trochu exotikou.
Do těsta na ciabattu můžete přidávat olivy, sušená rajčata, ořech, bylinky nebo kousky slaniny. Nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou.

4 porce

300 g rajského protlaku
100 g cibule
1,5 l vody
100 ml červeného vína
100 ml olivového oleje
40 g česneku
1 velký citrón
1 svazek čerstvého koriandru
sůl
pepř

1. najemno nakrájenou cibuli na oleji lehce orestujeme, přidáme rajský protlak a zarestujeme

2. zalijeme vínem, vodou a důkladně promícháme, necháme chvilku provařit

3. přidáme česnek, kůru z citrónu, citrónovou šťávu, nasekaný koriandr, sůl, pepř a znovu opět krátce povaříme

kvásek na ciabattu

400 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
60 g droždí

těsto na ciabattu

kvásek
350 g hladké mouky
4 lžičky soli
2 lžičky krystalového cukru
100 ml olivového oleje
100 ml vody

1. z hladké mouky, droždí a vlažné vody připravíme kvásek, necháme cca 15 minut vykynout.

2. poté smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme v hladké, kypré těsto, které necháme opět vykynout, asi půl hodiny

3. těsto rozdělíme na dvě části a tvarujeme na dlouhé ovály

4. pečeme na pomoučněném plechu v předehřáté troubě na 180 °C cca. 18 25 minut

5. během pečení jednou nebo dvakrát lehce postříkneme vodou

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl