Maso

V soli sušená kachní prsa s jablečným chutney

Itálie a Španělsko, země proslavené chutnou sušenou šunkou – prosciutto a jamón, inspirovaly kluky k vytvoření speciální receptury na česká sušená kachní prsa. Je to způsob rychlosušení, každého udiví jak samotná příprava, tak vynikající chuť.

10 porcí

kachní prsa

400 g kachních prsou s kůží
150 g mořské hrubozrnné soli
75 g krupicového cukru
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2 pomeranče

Kachní prsa očistíme a vykostíme.

Smícháme sůl s cukrem a tymiánovými lístky. Polovinu této směsi rozprostřeme na plátěný ubrousek či utěrku, na ni položíme prsa, na každé prso položíme půl snítky rozmarýnu a zasypeme solnou směsí a důkladně zabalíme.

Balíček vložíme do skleněné či porcelánové misky, pokapeme jej šťávou z pomerančů a zakryjeme fólií. Takto ponecháme v lednici týden.

Poté rozbalíme, prsa důkladně omyjeme studenou vodou a osušíme.

Prsa krájíme na průsvitně tenké plátky a podáváme s chutney, může být cibulové, mango či jablečné, které zde uvádíme.

jablečné chutney (čatní)

250 g jablek
50 g sušených meruněk
20 g krupicového cukru
4 hřebíčky
kousek celé skořice
80 ml bílého vína

Jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, sušené meruňky nakrájíme na nudličky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme jablka, meruňky, skořici, hřebíček a zarestujeme. Zalijeme vínem a dusíme asi 15 minut do povidlové konzistence.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl