Salát César


Salát César (Caesar) najdete jako stabilní položku amerických menu. Je vyhlášenou specialitou, ale připravit jej podle tradiční receptury je jako hrát si s ohněm či vstupovat na tenký led. Má někdy, bohužel, mnoho nepovedených podob. Původním autorem je údajně kuchař italského původu, který se usadil v mexické Tijuaně a z nouze, když došly zásoby, vytvořil tento geniální salát. Zásadní však je používat k přípravě římský salát (druh listového salátu, velmi chutného, s výraznou chutí, šťavnatý a křupavý) a nikdy by neměly chybět krutony z bílého pečiva ani parmezán. Filip svoji verzi obohatil o plátky slaniny a špetku kari pro ochucení kuřecích prsou.
4 porce
2 kuřecí prsa
špetka kari
mletý pepř
sůl
olivový olej
4 plátky anglické slaniny
1 římský salát
150 g parmazánu
2 žemle (veku nebo bagetu)
dresink
2 žloutky
střik vinného octa
lžička dijonské hořčice
lžička krystalového cukru
mletý pepř
sůl
100 ml oleje
stroužek česneku
4 ančovičky
Žemle nakrájíme na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysušíme dokřupava.
Česnek a ančovičky nakrájíme najemno.
V míse vymícháme žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přiléváme olej, až získáme majonézovou emulzi, vmícháme ančovičky s česnekem a dáme do lednice vychladit.
Kuřecí prsa očistíme, ochutíme špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápneme olejem a vetřeme do masa.
Maso opečeme na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny.
Salát natrháme na kousky a promícháme s dresinkem.
Na talíř servírujeme salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobíme hoblinami parmazánu.
Ohodnoťte tento recept: