Závitky s vinným listem
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto/uni_207562221900035.jpg?1296430767)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept371.jpg?1197309095)
Vyčkejte, až réva vinná rozvine mladé lístky a neleňte je zavařit do slaného nálevu. Můžete si pak po celý rok dopřávat tuto bulharskou delikatesu, která chutná ještě více druhý či třetí den po zpracování (samozřejmě uchovaná v lednici).
5–6 porcí
1 střední cibule
150 g rajčat
100 ml slunečnicového oleje
100 g rýže
300 g hovězího mletého masa
200 g vepřového mletého masa
50–60 vinných listů
čubrica
mletý pepř
sůl
bílý jogurt
Cibuli a rajčata nastrouháme a dáme podusit do předehřátého oleje. Podlijeme trochou vody a přidáme opranou rýži s masem. Dusíme, dokud rýže nenasákne vodu a je téměř měkká a sejmeme z ohně.
Do každého vinného listu vložíme lžíci masové směsi a zavineme závitky, které skládáme do kastrolu natěsno vedle sebe, zakápneme olejem a podlijeme cca 300 ml vody, zatížíme talířem, popřípadě ještě těžším předmětem (závaží, kámen) a dusíme na mírném ohni, dokud se nevydusí téměř všechna voda. Necháme vystydnout, poté vychladíme a podáváme s bílým jogurtem.
Ohodnoťte tento recept: