Maso

Závitky s vinným listem

Vyčkejte, až réva vinná rozvine mladé lístky a neleňte je zavařit do slaného nálevu. Můžete si pak po celý rok dopřávat tuto bulharskou delikatesu, která chutná ještě více druhý či třetí den po zpracování (samozřejmě uchovaná v lednici).

5–6 porcí

1 střední cibule
150 g rajčat
100 ml slunečnicového oleje
100 g rýže
300 g hovězího mletého masa
200 g vepřového mletého masa
50–60 vinných listů
čubrica
mletý pepř
sůl
bílý jogurt

Cibuli a rajčata nastrouháme a dáme podusit do předehřátého oleje. Podlijeme trochou vody a přidáme opranou rýži s masem. Dusíme, dokud rýže nenasákne vodu a je téměř měkká a sejmeme z ohně.

Do každého vinného listu vložíme lžíci masové směsi a zavineme závitky, které skládáme do kastrolu natěsno vedle sebe, zakápneme olejem a podlijeme cca 300 ml vody, zatížíme talířem, popřípadě ještě těžším předmětem (závaží, kámen) a dusíme na mírném ohni, dokud se nevydusí téměř všechna voda. Necháme vystydnout, poté vychladíme a podáváme s bílým jogurtem.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl