Různé

Musaka s lilkem

Musaka je typický balkánský pokrm, toto je variace jihobulharské musaky s lilkem, jinak se obyčejně připravuje z brambor. Hojné množství zeleniny propečené společně s masem je vynikající. Určitě vám nebude stačit jedna porce!

4–6 porcí

2 lilky, olej
2 středně velké cibule
500 g rajčat
2–3 stroužky česneku
400 g mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
hrst petrželky kudrnky
pepř
sůl

Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky (tenčí než 1 cm), vyskládáme jeden vedle druhého na plech, posolíme a pekáč podložíme z jedné strany tak, aby byl trochu nakloněn a šťáva z lilků tak stékala dolů. Lilky tak nebudou ležet ve vlastní „vyplakané“ vodě. Takto lilky ponecháme 1–1,5 hodiny.

Lilky zlehka vymačkáme a osušíme a osmažíme je v hojné vrstvě rozpáleného oleje, zprudka a z obou stran a ponecháme stranou.

Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek najemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.

Cibuli nakrájenou na kostičky krátce osmahneme na oleji, vzápětí přidáme strouhaná rajčata, krátce podusíme, vložíme česnek a mleté maso, opět krátce podusíme, osolíme a opepříme.

Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme lilky, na ně navrstvíme masovou směs, část rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu lilku a nakonec ještě zbytek rajčat a posypeme sekanou petrželkou.

Podlijeme trochou vody a pečeme ve středně předehřáté troubě (160–180 °C) asi 30 minut.

Podává se vystydlé s chilli papričkou.

Ohodnoťte tento recept: 

53 hlasů

Další recepty Celý díl