Maso

Steak z hovězí roštěné s bramborou plněnou špenátem

Plemeno Highland pochází ze Skotska z velmi skromných podmínek náhorních vřesovištních planin. Zachování původních užitkových vlastností jim umožňuje přežívat i v nejtvrdších horských podmínkách. Maso v sobě nese divokou chuť, ideální je nakládat jej na jeden den do lázně z olivového oleje. Zabloudíte-li snad někdy do Janovy Hutě, ochutnejte jej. Jinak jej samozřejmě můžete nahradit tradiční roštěnou nebo roštěnou ze zvěřiny, se kterou naložíte stejným způsobem.

4 porce

steaky

800 g hovězího nízkého roštěnce
100 g uzeného vepřového bůčku
olej
čerstvě mletý pepř
hrubozrnná sůl

Roštěnec nakrájíme na čtyři stejné plátky, opepříme je, zakápneme olejem a necháme odležet, nejlépe 24 hodin. (Pokud si chcete dopřát pořádný kus masa, gramáž steaku na osobu navyšte na 300–350 g, jak doporučují kluci.)

Špek nakrájíme na kostičky, v pánvi jej rozpečeme (můžeme přidat i trochu oleje), navrch vložíme roštěnky.

Z jedné strany je opečeme zprudka, z druhé pozvolna dopékáme, osolíme.

Při servírování na každý plátek masa klademe vypečenou slaninu.

brambory

8 středně velkých brambor
4 stroužky česneku
1 malá cibule
200 g mraženého listového špenátu
100 g balkánského sýru
50 g másla
muškátový květ
sůl

Brambory ve slupce uvaříme téměř doměkka a necháme je vystydnout.

Bramborám seřízneme obě špičky a z jedné strany bramboru vydlabeme.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme a na rozpáleném másle je orestujeme, přidáme špenát (pokud je mražený, tak jej vymačkáme), zarestujeme, dochutíme rozdrobeným balkánským sýrem, muškátovým květem, solí a dobře promícháme.

Špenátovou směsí plníme vydlabané brambory, které gratinujeme (zapékáme shora) v rozpálené troubě na 200 °C 5–8 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl