Steak z hovězí roštěné s bramborou plněnou špenátem


Plemeno Highland pochází ze Skotska z velmi skromných podmínek náhorních vřesovištních planin. Zachování původních užitkových vlastností jim umožňuje přežívat i v nejtvrdších horských podmínkách. Maso v sobě nese divokou chuť, ideální je nakládat jej na jeden den do lázně z olivového oleje. Zabloudíte-li snad někdy do Janovy Hutě, ochutnejte jej. Jinak jej samozřejmě můžete nahradit tradiční roštěnou nebo roštěnou ze zvěřiny, se kterou naložíte stejným způsobem.
4 porce
steaky
800 g hovězího nízkého roštěnce
100 g uzeného vepřového bůčku
olej
čerstvě mletý pepř
hrubozrnná sůl
Roštěnec nakrájíme na čtyři stejné plátky, opepříme je, zakápneme olejem a necháme odležet, nejlépe 24 hodin. (Pokud si chcete dopřát pořádný kus masa, gramáž steaku na osobu navyšte na 300–350 g, jak doporučují kluci.)
Špek nakrájíme na kostičky, v pánvi jej rozpečeme (můžeme přidat i trochu oleje), navrch vložíme roštěnky.
Z jedné strany je opečeme zprudka, z druhé pozvolna dopékáme, osolíme.
Při servírování na každý plátek masa klademe vypečenou slaninu.
brambory
8 středně velkých brambor
4 stroužky česneku
1 malá cibule
200 g mraženého listového špenátu
100 g balkánského sýru
50 g másla
muškátový květ
sůl
Brambory ve slupce uvaříme téměř doměkka a necháme je vystydnout.
Bramborám seřízneme obě špičky a z jedné strany bramboru vydlabeme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme a na rozpáleném másle je orestujeme, přidáme špenát (pokud je mražený, tak jej vymačkáme), zarestujeme, dochutíme rozdrobeným balkánským sýrem, muškátovým květem, solí a dobře promícháme.
Špenátovou směsí plníme vydlabané brambory, které gratinujeme (zapékáme shora) v rozpálené troubě na 200 °C 5–8 minut.
Ohodnoťte tento recept: