Maso

Leberkäse

Specialita z nejspecializovanějších je bavorský Leberkäse. Pokud bychom měli popsat podobu a konzistenci tohoto pokrmu, je to velejemná sekaná či spíše paštika. Leberkäse je 200 let staré tradiční jídlo a navíc i celkem příjemná kulinářská hříčka. Leber (německy játra) a käse (německy sýr), tedy „játrový sýr“ nemá s názvem nic společného. Podle všemožných zdrojů se skutečný bavorský Leberkäse obejde zcela bez jater i bez sýra. Nám to ovšem vůbec nevadí, poněvadž je to vynikající krmě a recept máme od Filipa z dob, když kuchařil nedaleko Mnichova. A dokonce i trochu jater obsahuje.

6–8 porcí

1200 g vepřového plecka
1200 g vepřového bůčku bez kosti
300 g vepřových jater
8 stroužků česneku
mletý kmín
muškátový oříšek
majoránka
mleté nové koření
bobkový list
citrónová kůra
mletý pepř
sůl
na osobu jedno sázené vejce

Maso a játra nameleme na masovém strojku a poté je společně s 200 g ledu vymícháme v kutru na jemnou masovou fáš. Podle potřeby během míchání přiléváme studenou vodu.

Směs ochutíme lisovaným česnekem, solí a kořením (podle vlastní chuti, nejlépe je koření čerstvě drcené či mleté, dávkujeme po špetkách), dobře promícháme a vložíme do pečící formy a pečeme při 150 °C asi 60–70 minut.

Leberkäse podáváme se sázeným vejcem, s bramborovým nebo zelným salátem nebo pečeným bramborem nebo třeba s houskou a hořčicí... a chutná i studený!

Ohodnoťte tento recept: 

27 hlasů

Další recepty Celý díl