Bramborový salát – Kartoffel-Gurken-Salat

Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Postrádá totiž majonézu. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle.
4 porce
1000 g salátových brambor
1 malá salátová okurka
2 cibule
3–4 lžíce vinného octa
3 lžíce rostlinného oleje
snítka čerstvého kopru
drcený kmín
mletý pepř
sůl
200 ml zeleninového vývaru
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout (úplně nejlepší je uvařit den předem), oloupeme je a nakrájíme na kolečka. Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme na tenká kolečka, cibuli na klínky. Vše v míse ochutíme vinným octem, olejem, nasekaným čerstvým koprem, špetkou drceného kmínu, čerstvě mletým pepřem, solí, zalijeme horkým zeleninovým vývarem, zlehka promícháme a necháme odležet alespoň jednu hodinu v lednici.
Ohodnoťte tento recept: