Posvícenské koláčky


Zlaté, voňavé, křehké a vústech se rozplývající jsou máslové posvícenské koláčky. Základem je poctivé těsto spatřičným množstvím tuku a žloutků, aromatický rum udělá také své. Doba kynutí se nesmí podcenit. Pravda, koláčky jsou to pracné, je třeba se vyzbrojit trpělivostí, avšak výsledek je fantastický.
cca 30 kusů
kvásek
250 ml mléka
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
2 lžíce hladké mouky
30 g droždí
těsto
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
lžička soli
100 ml másla
100 ml oleje
1 celé vejce
4 žloutky
kůra z jednoho citronu
2 lžíce rumu
náplně
tvarohová náplň
500 g tvarohu
2 žloutky
kůra z půlky citronu
20 g vanilkového cukru
krupicový cukr podle chutipovidlová náplň
500 g švestkových nebo jablkových povidel
2 lžíce rumu
drobenka
50 g másla
120 g krupicového cukru
100 g moukyloupané mandle na ozdobu
vejce na potření koláčků
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zamícháme spolu s cukrem a moukou. Necháme vyběhnout. Do kvásku přidáme všechny ingredience do těsta – obě mouky, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo, olej, žloutky, kůru z citronu a rum. Vypracujeme těsto, je třeba být trpělivý a vydržet, dá to práci. Ruční hnětení můžeme přenechat i robotům. Pokud se těsto dlouho lepí a nejde vypracovat, přidáme trošku mouky. Hotové by mělo být hladké a nelepit se. Poté dáme na teplé (ne horké) místo kynout. Těsto kyne dvě hodiny. Během kynutí jej dvakrát promísíme. Během kynutí připravíme tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Výše uvedené suroviny spolu vymícháme. Drobenku připravíme mísením poloměkkého másla s cukrem a moukou. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kolečko, do kterého vložíme lžičku tvarohu a zavineme (jako měšec), položíme na vymazaný plech, koláček lehce zmáčkneme a do důlku klademe povidlovou náplň. Koláčky zdobíme drobenkou nebo půlkami mandlí.
Před pečením potřeme koláčky rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: