Maso

Svatováclavská husa v mléce s červeným zelím a jemným knedlíkem

Trik s nakládáním husy do mléka okoukal Ondřej ve Slovenském Grobě, slovenské „dedine“, nacházející se pouhých 15 km od Bratislavy. Tato vesnice je proslavená přípravou nejlepších husí široko daleko. Během celého roku sem můžete zavítat a dopřát si opulentní husí hody. A nejen husí, dostanete tu i kachny, pečínky, krajové lokše, pečená selátka, divočinu i slovenské ovčí i kozí sýry. Pokud se vám nechce cestovat na Slovensko, dopřejte si husičku, křehkou a voňavou, u vás doma.

6–8 porcí

1 husa
1,5 l plnotučného mléka
hrst soli
hrst drceného kmínu

Husu rozporcujeme podle velikosti na 6 až 8, popř. 10 porcí. Záleží, jak ji máme velkou. Husu naložíme přes noc do mléka. Druhý den vyjmeme jednotlivé části husy z mléka (to nevyléváme, necháme si jej na polévání masa při pečení), osolíme je a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče a přiklopené pečeme při 160 °C asi hodinu. Potom odklopíme a pečeme další půlhodinu až hodinu dozlatova (opět záleží na velikosti husy i na výkonnosti trouby). Během dopékání potíráme mlékem a pokud je husa hodně tučná, zlehka propíchneme na několika místech kůži, aby se tuk vypekl.

červené zelí s hruškami a sušenými jablky

1,5 kg červeného zelí
200 g husího sádla
2 červené cibule
100 g krupicového cukru
1 l jablečného džusu
1 badyán
5 hřebíčků
200 g sušených jablek (křížal)
2 velké hrušky
sůl

Zelí nakrájíme na jemné nudličky. Na sádle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, zarestujeme, zasypeme cukrem a pokud to jen trochu jde, tak necháme zkaramelizovat. Zalijeme půl litrem džusu a přidáme všechno koření. Zaklopíme a dusíme do poloměkka. Během dušení postupně doléváme džus. Hrušky okrájíme a nakrájíme na středně velké kostičky. Tyto kostičky přidáme společně s křížalami do zelí. Jemně osolíme a ještě chvilku podusíme.

jemné bylinkové knedlíky

1 balení světlého toustového chleba
4 vejce
50 g másla
250–300 ml mléka nebo smetany na vaření
2 hrsti petrželky kudrnky
muškátový květ 
sůl
máslo na vymaštění hrnečků

Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě vysušit. Po vyjmutí z trouby ho zalijeme mlékem nebo smetanou, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petrželku kudrnku, ochutíme solí a muškátovým květem a promícháme. Na závěr zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs vkládáme do hrnečků vymaštěných máslem. Hrnky vkládáme do hrnce s vroucí vodou (stačí 5 cm), vaříme pod poklicí asi 25 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

50 hlasů

Další recepty Celý díl