Polévky

Vývar z uzeného masa se zeleninou a játrovou rýží

Polévka je grunt. Tato je velmi vydatná a posilující. V podzimních a zimních měsících přijde k chuti. Fantazii se meze nekladou, zeleninu můžete použít podle vlastní chuti a zásob. Nemáte-li čas, místo játrové rýže vhoďte do polévky hrst obyčejné, dobře proprané. Nicméně játrová rýže od kluků je výborná!

6–8 porcí

polévka

500 g uzené krkovice
30 ml oleje
100 g mrkve
100 g celeru
100 g cibule
5 stroužků česneku
8 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
2,5 l vývaru z uzeného masa
sůl

játrová rýže

200 g vepřových jater
1 žloutek
4 stroužky česneku
cca 5 lžic strouhanky
2 lžíce petrželky kudrnky
hrst majoránky
oříšek másla
mletý pepř
sůl

Uzenou krkovici uvaříme, vývar slijeme a ponecháme stranou. Maso nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájenou zeleninu a koření, vše osmahneme, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.

Játra a česnek umeleme (nebo v kuchyňském kutru vše rozkutrujeme) najemno spolu s petrželkou kudrnkou, zahustíme strouhankou, dochutíme žloutkem, majoránkou, máslem, solí a pepřem. Vše společně důkladně zamícháme, abychom získaly středně tuhou hmotu. Směs vložíme do síta na halušky a protlačíme do vařící osolené vody. Vaříme asi 3–4 minuty. Poté scedíme a hotovou rýží vkládáme do talířů a zaléváme polévkou.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl