Vanilková pana cotta


Recept na tento lahodný smetanový dezert, doplněný hutnou a výraznou čokoládou, pochází z Itálie. Uveřejnili jsme jej již v naší afrodiziakální kuchařce Lechtivé vaření, dnes přichází i na televizní obrazovky.
4 porce
300 g smetany na šlehání
40 g vanilkového cukru
1 vanilkový lusk
20 ml vodky nebo tequily (ta je snad ještě lepší!)
1,5 – 2 plátky želatiny (nebo 8 g sypké)
50 g čokolády na vaření, trochu smetany, ovoce na ozdobení podle sezony a chuti
Želatinu vložíme do studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Smetanu vložíme společně s cukrem, obsahem vanilkového lusku a vodkou do rendlíku a ohřejeme asi na 40 – 50 °C. Důkladně rozmícháme a přidáme želatinu (směs se nesmí vařit!). Opět rozmícháme a nalijeme do mističek. Necháme řádně ztuhnout. Před podáváním ponoříme mističky na chvilku do horké vody, pana cotta se tak uvolní a lehce ji vyklopíme. Pana cottu podáváme s čerstvým ovocem, nejlépe se hodí jahody, maliny a ostružiny, nebo můžeme z ovoce připravit omáčku (ovoce se krátce podusí ve troše vody s cukrem, lehce zahustí solamylem a nechá se vychladit) anebo ji podáváme s rozehřátou, smetanou zředěnou čokoládou jako v dnešním pořadu.
Ohodnoťte tento recept: