Pošírované hrušky na ryzlinku rýnském


Dr. Rowald Hepp, nynější ředitel vinařství Schloss Vollrads v oblasti Rheingau v Porýní, se rád zabývá snoubením vín vysokých přívlastků, jaké jsou Beerenauslese (bobulový výběr), Trockenbeerenauslese (výběr ze suchých bobulí) a Eiswein (ledové víno). Při jedné z mých návštěv, když tento enolog ještě pracoval ve Staatlicher Hofkelleru ve Würzburgu, kde jsme spolu ochutnávali ledové víno z odrůdy Rieslaner (kříženec odrůd Silvaner a Ryzlink rýnský) z vinice Randersackerer Marsberg, mi dal tento recept.
4 porce
4 hrušky, oloupané, rozpůlené, bez jaderníku
750 ml Ryzlinku rýnského s přívlastkem
2 lžíce medu
hroznové želé nebo džem
100 g sýra s modrou plísní (Niva nebo nejlépe italská Gorgonzola)
hřebíček, skořice
čerstvé listy máty peprné na ozdobu
Omyté hrušky rozpůlíme, odstraníme stopku a vydlabeme jadřince.
Do pánve nalijeme Ryzlink rýnský, ochutíme skořicí, hřebíčkem, medem, krátce povaříme. V rozvaru chviličku povaříme hrušky, minutu, dvě (podle vyzrálosti hrušek), nesmí se rozvařit.
Hrušky vyjmeme, naskládáme do zapékací mísy, vydlabané důlky naplníme džemem, poklademe plátky sýra. Rozvar zredukujeme na polovinu, podlijeme s ním hrušky a pečeme při 220 °C dozlatova.
Ozdobíme čerstvými listy zelené máty a podáváme s vychlazeným ryzlinkem z kategorií sladkých výběrových, ledových nebo archivních vín.
Ohodnoťte tento recept: