Pečená štika plněná zeleninou


Pokud nemáte doma rybáře, navíc takového, který chytil štiku, seženete tuto velmi chutnou rybu ve větších supermarketech, kde prodávají přímo z kádí živé ryby. Na první pohled by se mohlo zdát, že spousta cibule přehluší jemnou chuť ryby, ale opak je pravdou. Tepelnou úpravou v alobalu se výraznější chuť zeleniny zjemní, vzájemně se propojí s kořením, provoní rybu, avšak nepopře vynikající chuť běloučkého a jemného masa. Specifickou chuť zeleninové nádivky podtrhnou v ní obsažené kousky citrónu s kůrou. Veškeré chutě se spolu nádherně snoubí. Čím štiku nahradit? Ještě snadněji dostupným pstruhem.
4–6 porcí
1 štika o váze alespoň 1200 g
zeleninová nádivka
100 g červené cibule
100 g jarní cibule
4 stroužky česneku
1 citron
100 ml olivového oleje
čerstvé nebo sušené bylinky: kopr, mletá sladká paprika, tymián, petrželka
sůl
pepř
alobal
1. štiku vykucháme a očistíme od šupin a kůži po obou stranách na několika místech nařízneme, osolíme a opepříme
2. nakrájíme oba druhy cibule, česnek, citron na malé měsíčky a spolu s kořením, bylinkami a olejem dobře promícháme
3. zeleninovou směsí vydatně naplníme štiku, co zbude, vetřeme a poklademe navrch ryby, pevně zabalíme do alobalu a pečeme na grilu cca 30 40 minut
4. podáváme s chlebem nebo bramborami pečenými na grilu (očištěné brambory ve slupce rozpůlíme, vložíme mezi ně kousek másla, osolíme, opepříme a pevně zabalíme do alobalu, pečeme podle velikosti brambor cca 40 minut)
Ohodnoťte tento recept: