Artyčoky s sherry

Artyčoky – tato lahůdková zelenina patří do repertoáru všech gurmetů. Ani příznivci zdravé výživy však nepohrdnou – ve svém plodu artyčok skrývá vysoký obsah živin. Z těch nejpodstatnějších jmenujme vitamin C, vitaminy skupiny B, železo, měď, hořčík, vlákninu. Pozor, artyčok je také krásný!
4 porce
8 artyčoků
2 stroužky česneku
1/2 cibule
100 ml olivového oleje
snítka zelené petrželky
střik Tio Pepe sherry
Artyčoky očistíme – oloupeme vrchní listy, odkrojíme košťál, srdíčka okrojíme pěkně dokulata a zbavíme je chmýří.
Na olivovém oleji orestujeme cibuli nakrájenou na jemné kostičky a česnek na plátky, přidáme nasekanou petrželku, artyčoky, vše orestujeme a zalijeme vodou tak, aby byly artyčoky potopené, zastříkneme vínem a vaříme pod pokličkou asi 20 minut, ke konci varu dochutíme solí a pepřem.
Ohodnoťte tento recept: