Zeleninová jídla

Artyčoky s sherry

Artyčoky – tato lahůdková zelenina patří do repertoáru všech gurmetů. Ani příznivci zdravé výživy však nepohrdnou – ve svém plodu artyčok skrývá vysoký obsah živin. Z těch nejpodstatnějších jmenujme vitamin C, vitaminy skupiny B, železo, měď, hořčík, vlákninu. Pozor, artyčok je také krásný!

4 porce

8 artyčoků
2 stroužky česneku
1/2 cibule
100 ml olivového oleje
snítka zelené petrželky
střik Tio Pepe sherry

Artyčoky očistíme – oloupeme vrchní listy, odkrojíme košťál, srdíčka okrojíme pěkně dokulata a zbavíme je chmýří.

Na olivovém oleji orestujeme cibuli nakrájenou na jemné kostičky a česnek na plátky, přidáme nasekanou petrželku, artyčoky, vše orestujeme a zalijeme vodou tak, aby byly artyčoky potopené, zastříkneme vínem a vaříme pod pokličkou asi 20 minut, ke konci varu dochutíme solí a pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl