Moučníky a cukroví

Ořechové kostky

Řekové si potrpí na hodně sladké moučníky, často plné ořechů a medu. Když jsem při první návštěvě žižkovské taverny ochutnala ke kávě tento domácí ořechový řez, musela jsem jej neprodleně zařadit do našeho menu. Výtečně chutná a jeho příprava je velmi snadná.

do malého pekáče

200 g Hery nebo másla
5 vajec
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
4 lžíce kakaa na vaření
1/2 hrnku krupicového cukru
1 vanilkový cukr
hrnek sekaných vlašských ořechů

rozvar

300 ml vody
400 g cukru
1 vanilkový lusk
8 hřebíčků

Mixérem vyšleháme změklou Heru s celými vejci do pěny, pak postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem, kakao, vanilkový i krupicový cukr, nahrubo sekané ořechy.

Těsto (je poměrně hutné) přendáme do menšího pekáče vymazaného olejem a vysypaného (polo)hrubou moukou. Pečeme při 200 ºC asi 30 minut. Než se moučník upeče, připravíme cukrový sirup neboli rozvar.

Vodu svaříme s cukrem, obsahem vanilkového lusku a hřebíčkem do sirupové konzistence.

Jakmile je moučník pečený, necháme ho chvilku vydechnout a ještě teplý jej nakrájíme přímo v pekáči a zalijeme cukrovým rozvarem. Po vychladnutí necháme v lednici do druhého dne proležet. Podávat můžeme s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl