Mascarpone krém s banány v karamelu a čokoládou


Cukrářka Silvie Sulánská připravila elegantní a chutný dezert opět ve stylu vzrušivé sladké tečky na závěr. Teď už zbývá jen nastudovat doporučená vína od Heleny Baker, opanovat kuchyň a miláčka máte ve svých sítích…
4 porce
Mascarpone krém
4 žloutky
40 g medu
80 g moučkového cukru
250 g mascarpone
pomerančový likér
200 ml šlehačky
Žloutky, med a moučkový cukr vyšleháme do husté pěny na vodní lázni. Pak pěnu došleháme do studena, poté zlehka přimícháme mascarpone, přidáme pár kapek likéru a našlehanou šlehačku.
Hmotu stříkáme do sklenic a střídavě prokládáme banány v karamelu a čokoládou.
Dozdobujeme oplatkami z jedničkového těsta.
Banány v karamelu
100 g cukru krupice
2 pomeranče
3 banány
Cukr utavíme na karamel, přidáme štávu z pomerančů, provaříme a přidáme na plátky nakrájený banán, zlehka prohodíme, ale už nevaříme, aby se banán nerozpadl.
Čokoládová omáčka
100 g čokolády na vaření
100 ml mléka
lžička cukru
Mléko přivedeme do varu přidáme čokoládu a cukr, dobře zamícháme, čokoládu necháme rozpustit a vychladíme.
Jedničková ozdoba
50 g bílku
50 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
Všechny suroviny umícháme dohladka. Hmotu natíráme na silikonový plát v tenké vrstvě pečeme při 200 °C cca 5 minut. Oplatky můžeme ještě za tepla tvarovat.
Ohodnoťte tento recept: