Zeleninová jídla

Vařený pórek s vejcem, ranými brambory a koprovou omáčkou

V Česku by se našly zástupy nepřátel koprové omáčky, hlavně mezi střední generací.
Dnes vám, doufejme, naši kluci vyvrátí zaryté předsudky a naučí vás, že i koprovka (dokonce bez masa a bez jíšky) může být lahůdková.
Jak říká Mistr kuchař Jaroslav Sapík z Klokočné: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.“ A to samé platí i o koprové omáčce…

4 porce

pórek

800 g pórku
svazek čerstvých bylinek (tymián, bazalka, kerblík, zelená petrželka)
vinný ocet
celý pepř
sůl
2 vejce uvařená natvrdo

brambory

400 g raných brambor
50 g másla
pažitka

omáčka

25 g másla
50 g jarní cibule
200 ml zeleninového vývaru
300 ml smetany ke šlehání
čerstvý kopr
čerstvě mletý pepř
sůl

Porce pórku vaříme na skus 3-4 minuty ve vodě s čerstvými bylinkami, ochucené octem, solí a kuličkami celého pepře. Jarní malé brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na půlky, které opečeme na másle, osolíme a přidáme jemně sekanou pažitku.

Jarní cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle a zalijeme smetanou a vývarem, necháme zredukovat na poloviční množství. Omáčku na závěr ochutíme čerstvým koprem, solí a bílým pepřem.

Porci pórku servírujeme s bramborami, půlkou vejce a přelijeme koprovou omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl