Maso

Vepřová pečeně plněná vejci a bylinkami

Mladá netučná pečínka ovoněná bylinkami je tím správným jarním obědem. K porci masa přidat stejně velkou dávku křehké zeleniny by mělo být celoroční samozřejmostí a dobrým zvykem. A když na talíři vidíte v řezu masa krásnou kresbu vajíčka a hru kapustiček, mrkve a fazolek, hned je vám veseleji!

4-6 porcí

pečeně

1000 g vepřové pečeně
čerstvě mletý pepř
sůl
2-3 vejce uvařená natvrdo
nať jarní cibulky
čerstvý tymián
olej na opečení masa
500 ml masového nebo zeleninového vývaru
20 g másla

zelenina

300 g kapustičky
300 g zelené fazole
300 g jarní mrkev
200 g jarní cibulky
150 g másla
muškátový oříšek
pepř
sůl

Do očištěné pečeně prořízneme podélně kapsu, vně i vevnitř osolíme a opepříme a střídavě plníme natvrdo vařeným vejcem a pokrájenou jarní cibulkou smíchanou s nadrhnutým tymiánem. Naříznutou stranu spíchneme špejlí, povrch masa zlehka několikrát nařízneme.

Pečeni zprudka opečeme na troše oleje ze všech stran, vložíme do pekáče, podlijeme vývarem, poklademe plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 45 minut. Během pečení přeléváme vývarem.

Zeleninu nakrájíme na větší kusy, na přepuštěném másle ji osmahneme, ochutíme pepřem, muškátovým oříškem. Zeleninu solíme až na závěr, aby nám nepustila šťávu.

Hotovou pečeni krájíme šikmými řezy, podáváme se šťávou a zeleninou.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl