Maso

Rib eye steak se salsou Criolla

Příprava masa před položením na gril není v našem případě nijak náročná, těžké ovšem je docílit přesného stádia propečení podle přání hosta. To chce pořádnou praxi. Nejzákladnější dělení „propečenosti“ steaků je rare – maso je uvnitř krvavé a teplé, medium – maso středně propečené, uvnitř šťáva růžová, well done – je steak zcela propečený, bez šťávy. Gurmeti si prý objednávají pouze a jen rare. Samozřejmostí je nejvyšší kvalita masa.

Co se salsy týče, je dobré ji připravit tak dva dny předem, aby se dostatečně proležela a bylinky uvolnily své aroma. Všechny ingredience krájíme na malinkaté kostičky a kousky. Salsy se podávají k masům v malých mističkách.

Steak

350 g masa na porci
rozmarýnový olej

Rib eye steak je velký kus masa z vysokého roštěnce. Potřeme ho rozmarýnovým olejem (lístky nasekaného rozmarýnu smícháme s olivovým olejem) a necháme chvíli odležet. Před grilováním ho nesolíme, teprve až jej na grilu otočíme. To proto, aby z masa nevytékala drahocenná šťáva.

Salsa

1 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 rajče
1 stroužek česneku
1 šálek ploché petrželky nakrájené
1/2 šálku panenského olivového oleje
1/4 šálku vinného červeného octa
pepř
sůl

Salsa criolla (krijoja) – na malé kostičky nakrájíme cibuli, červenou papriku, rajče bez jadýrek, jemně nasekáme petrželku a česnek. Vše smícháme s olejem a octem, solí a pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl