Jitrnice


1200 g vařeného vepřového masa (hlava, lalok, boky)
200 g syrových jater
400 g žemle a 250 g voda na namočení žemle
30 g mletého česneku se solí
majoránka
pepř
sůl
vývar z masa cca 200 ml
střeva vepřová tenká
Housky vyždímáme od vody a smícháme s najemno mletými játry, aby se houska stejnoměrně obarvila, pak promícháme s masem (měkké, křehké maso nasekáme kolíbacím nožem na hrubší kostičky, tvrdší maso a maso s kůžičkami umeleme na masovém strojku), přidáme namletý česnek se solí, pepř, majoránku, sůl, horký vývar z masa a dobře promícháme.
Hotový prejt plníme do připravených střívek, zašpejlujeme a necháme volně táhnout (zvolna vaříme) 10–15 minut (uvařené jitrnice vyplavou na povrch a špejle se dá ve střívku snadno pootočit) v masovém vývaru, poté ochladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
Pro konzumaci jitrnice pak opékáme na sádle nebo ohříváme v masovém vývaru či vodě.
Ohodnoťte tento recept: