Moučníky a cukroví

Masové a zelné pirohy

Ruské pirohy mají též mnoho variant, ať už se tvaru, velikosti či náplně týká. Díky Sašovi jsme poznali, jak chutnají s masovou a zelnou náplní. Vy si je však můžete připravit třeba s náplní houbovou, špenátovou či na sladko. Příprava těsta je velmi důkladná, trochu zdlouhavá, ale určitě má své opodstatnění stejně jako potření pirohů žloutkem utřeným se solí. Jsou pak krásně zlaté a lesklé.

asi 8 velkých pirohů

těsto

350 g hladké mouky
15 g droždí
1/2 lžičky cukru
150 ml mléka
1 vejce
2 lžičky oleje
lžička soli
žloutek a sůl na potření

1. Ve vlažném mléku rozmícháme droždí, cukr a asi 1/3 dávky mouky v hladké těstíčko, které necháme 1 hodinu stát. Poté znovu zamícháme a necháme dalších 20 minut kynout, pak přimícháme zbytek mouky, vejce, olej, sůl, dobře propracujeme a opět necháme dalších 40 minut kynout. Těsto je tužší, asi jako na kynutý koláč.

2. Z těsta vypracujeme 8 bochánků, které rozválíme na kulaté placky, ty plníme níže uvedenými náplněmi, zabalíme, potřeme žloutkem rozmíchaným se solí a pečeme 15–20 minut při 210 °C.

Tvary pirohů se opět různí. Jak je dělal Saša, se musíte podívat v televizi nebo na internetu on-line. Těžko se to popisuje, ale byly krásné a neokoukané. Pro méně zkušené a zručné kuchaře bychom doporučili tvarovat obdélníky nebo šátečky.

náplň masová

300 g mletého masa (150 g vepřové + 150 g hovězí)
1 cibule
olej
pepř
sůl

Na oleji orestujeme mleté maso, přidáme na jemné kostičky nakrájenou cibuli, ochutíme pepřem a solí. Necháme vychladnout.

náplň zelná

200 g hlávkového zelí
1 cibule
1 mrkev
olej
voda na podlití
pepř
sůl

Na jemné proužky nakrájené zelí a mrkev orestujeme na oleji společně s cibulí nakrájenou na kostičky, podlijeme vodou, krátce podusíme do změknutí zelí a až se voda vypaří, dochutíme pepřem a solí. Necháme vychladnout.

Podáváme se zakysanou smetanou.

Ohodnoťte tento recept: 

50 hlasů

Další recepty Celý díl