Medovo-jablkový koláč ze špalové mouky


Zdravý koláč dodá tělu kvalitní sacharidy a pokud doplníte jogurtem, kefírem či zakysanou smetanou, máme kompletní dávku vyvážené stravy včetně bílkovin.
Rozpis na vyšší formu 30 x 16 cm
4 vejce
špetka soli
1 lžíce másla
2 lžíce medu
1 a 1/3 hrnku špaldové celozrnné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
mléko podle potřeby
mletá skořice
3 velká jablka
nahrubo mleté vlašské ořechy
zakysaná smetana na podávání
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. 1,5 jablka nastrouháme nahrubo, 1,5 jablka nakrájíme na velmi tenké plátky. V jiné míse ušleháme jednu lžíci medu se žloutky a lžící změklého másla, vmícháme mouku s práškem do pečiva. Získáme velmi hustou směs, kterou zředíme vmícháním části sněhu a také nahrubo nastrouhanými jablky. Pokud je směs velmi hustá, naředíme trochou mléka a na závěr vpracujeme zbytek sněhu.
Půlku těsta dáme do formy a poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí, navrstvíme zbytek těsta a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 15 minut.
Druhou lžíci másla naředíme dvěma lžičkami horké vody a vzniklým sirupem po 15 minutách potřeme koláč a posypeme jej ořechy. Dopékáme ještě asi 10 minut.
Podáváme s jogurtem, zakysanou smetanou či kefírem.
Ohodnoťte tento recept: