Pečený hovězí pupek se zauzenou solí a rozmarýnem, ragú z hnědých žampionů


Hovězí pupek se těší mezi vyznavači masitých pokrmů velké oblibě. Přes jeho jednoduchou a rychlou přípravu je (samozřejmě při dodržení technologického postupu) dobrý výsledek vždy zaručen.
4 porce
800 g hovězího pupku (flank steak)
olivový olej
2 snítky rozmarýnu
2 hrsti plocholisté petržele
1 stroužek česneku
maldonská zauzená sůl
Nejprve připravíme marinádu. Nasekáme rozmarýn, petržel i česnek, smícháme s olejem a maldonskou solí. Maso potřeme olejem, opepříme a z obou stran prudce opečeme, poté potřeme připravenou marinádou a vložíme do trouby vyhřáté na 65−70 °C a dopečeme tak, aby bylo maso na řezu šťavnaté, růžové, nikoliv zcela propečené. Maso krájíme na tenké plátky a podáváme např. s žampionovým ragú (viz níže).
Žampionové ragú s chřestem
1 šalotka
olivový olej
400 g hnědých žampionů
400 g zeleného chřestu
střik vína
střik koňaku
čerstvě mletý pepř
200 g crème fraîche
sůl
Šalotku nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji dosklovata, přidáme nakrájené žampiony, osmahneme, zastříkneme vínem, koňakem, osmahneme, na závěr ochutíme solí a vmícháme smetanu a očištěný, nakrájený chřest.
Ohodnoťte tento recept: