Šumavští vrabci s Uhlířovic mačkanými knedlíky a špenátem


Po téhle dobrotě se budou každému dělat boule za ušima. Raritní jsou mačkané knedlíky. Ty musíte vyzkoušet!
4−6 porcí
Vepřové výpečky
500 g vepřového bůčku
500 g vepřové plece
2 cibule
6 stroužků česneku
kmín
mletý pepř
sůl
voda na podlití
Maso nakrájíme na větší kostky, vložíme do pekáče, smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí, česnekem, kmínem, mletým pepřem a solí. Trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 1−1,5 hodiny doměkka. Na závěr zvýšíme teplotu a pečeme dozlatova. Podáváme s knedlíkem a špenátem – viz níže.
Knedlíky
1 kg brambor typu B nebo C
300−400 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
sůl
Brambory uvaříme se slupkou a ihned je ještě horké oloupeme a propasírujeme přes mačkadlo. Necháme zchladnout. Konečky prstů lehce promísíme s moukami a solí. Pracujeme, jako bychom připravovali žmolenku. Poté z těsta umačkáme pevné koule, větší než tenisový míček. Těsto musíme dobře „utáhnout“. Vaříme v osolené vodě 30 minut, poté vyjmeme a ihned pomocí režné nitě rozpůlíme a necháme „vydechnout“.
Špenát
50 g másla
1 menší cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce hladké mouky
asi 300 ml mléka
800 g mraženého sekaného špenátu
sůl
1 vejce
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme rozmražený špenát, povaříme 10 minut, osolíme, odstavíme a vmícháme vejce.
Ohodnoťte tento recept: