Maso

Zapékané jehněčí ragú s lilkem, cuketou a rajčatovým konkasé

Vskutku výborná je chuť zapékaného jehněčího ragú. Každá část a složka tohoto jídla je promyšlená, má své místo a samozřejmě vliv na konečný výsledek dokonale sladěných chutí. Pravda, opět pracnější příprava, ale stojí za to.

6 porcí

Masová směs

3 malé cukety
3 menší lilky
olivový olej
300 g jehněčí kýty
mletý pepř
římský kmín
kari
200 ml jehněčího vývaru
sůl
hrst petrželky
3 velká masitá rajčata

Z cukety a lilku okrájíme podélné plátky slupky, které sblanšírujeme, osušíme a vyložíme jimi zapékací misky. Z okrájených cuket nakrájíme 24 koleček (4 kolečka na porci na zapékání), zbytek nakrájíme na kostičky. Dužinu lilků taktéž nakrájíme na drobné kostičky. Kýtu nakrájíme na malé kostičky. Na olivovém oleji opečeme nejprve zeleninu, přidáme maso, osmahneme, ochutíme kořením, osmahneme, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Na závěr vmícháme nasekanou petrželku. Rajčata zlehka nařízneme do křížku, pár vteřin ve vroucí vodě sblanšírujeme, ihned zchladíme, oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na větší plátky. Do vyložených zapékacích misek vložíme vrstvu jehněčí směsi, vyskládáme kolečka cukety a kousky rajčat, navršíme vrstvu konkasé a petrželové krusty (viz níže) a zapečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C 15 minut.

Rajčatové konkasé

12 menších blanšírovaných loupaných rajčat (nebo 400 g drcených loupaných rajčat z plechovky)
olivový olej
1 malá červená cibule
1 červená paprika
1 stroužek česneku
svazek bylinek (oregano, tymián, rozmarýn)
hrst čerstvé bazalky
sůl

Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky, vmícháme nakrájená rajčata a papriku, nasekaný česnek a bylinky. Krátce podusíme, osolíme.

Petrželová krusta

3 plátky toustového chleba
hrst plocholisté petržele
1 stroužek česneku

V mixéru rozmixujeme okrájený a natrhaný toustový chléb, petrželku a nasekaný česnek.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl