Mořský ďas v panchette s petrželovým pyré
Slavnostní jídlo, které výtečné chutná a vyhlíží luxusně. Jeho příprava není až tak náročná, jak by se mohlo zdát. Přípravu jídla započněte tím, že namočíte houby, uvaříte červenou řepu, spaříte hrášek. Poté si připravte omáčku se smržů, oba druhy pyré, rybu připravujte až na závěr.
4 porce
600 g mořského ďasa
asi 8 tenkých plátků pancetty
mletý pepř
Mořského ďasa opepříme, zabalíme do pancetty, nasucho opečeme v pánvi z obou stran a vložíme do trouby vyhřáté na 65 °C a necháme ještě 20 minut dopéct.
Petrželové pyré
200 g petržele
mléko na uvaření
mletý pepř
sůl
Nakrájenou petržel uvaříme v mléce doměkka, rozmixujeme, opepříme a osolíme.
Pyré z červené řepy
1 malá vařená červená řepa
4 lžíce ricotty
olivový olej
mletý pepř
sůl
Červenou řepu rozmixujeme s uvedenými ingrediencemi v hladké pyré.
Na podávání
hráškové lusky
hrášek
smržová omáčka
Hráškové lusky na pár vteřin spaříme v osolené vodě, poté je vložíme do studené vody.
Smržová omáčka
Smrže namočíme alespoň na hodinu do vody, nejlépe však přes noc. Výluh slijeme a spolu s vývarem a smetanou zredukujeme na hustou omáčku, kterou teplou vlijeme do láhve na šlehačku a zdobíme ji na talíř.
Smrže nakrájíme na proužky a zlehka osmahneme na přepuštěném másle.
Servírování
Servírujeme špalíček mořského ďasa, doplníme petrželovým a řepným pyré, hráškovými lusky a smržovou omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: