Pošírovaná treska s česnekovo-petrželkovým máslem a pečenou kořenovou zeleninou
Lahůdka, kterou byste měli ochutnat. Jemné bílé maso tresky skvěle souzní se všemi doplňky. Lehce stravitelné, přitom vydatné.
4 porce
600 g bílé tresky
200 ml bílého vína
300 ml vody
2 lžíce olivového oleje
4 bobkové listy
snítka petrželky
sůl (nejlépe maldonská)
Do kastrolu nalijeme víno, vodu, olivový olej, přidáme bobkové listy, snítku petrželky a osolíme. Rybí várku chvilku zavaříme, aby koření pustilo vůni, vložíme porce tresky a přiklopené táhneme těsně pod bodem varu, až je treska hotová.
Hotovou tresku vyjmeme, necháme okapat, osolíme maldonskou solí, přelijeme česnekovým máslem, posypeme strouhankou s dýňovým semínkem a doplníme zeleninou (viz níže).
Česnekovo-petrželkové máslo
120 g másla
2 stroužky česneku
1 snítka plocholisté petrželky
1 lžička celého růžového pepře
špetka soli
Máslo přepustíme, vmícháme růžový pepř, nasekaný česnek a petrželku, trochu soli.
Na posypání
30 g panko strouhanky
30 g dýňových semínek
Dýňové semínko opražíme nasucho, přidáme strouhanku, opražíme a odstavíme.
Pečená kořenová zelenina
3 mrkve
2 petržele
½ malého celeru
2 lžičky kari
olivový olej
sůl
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, osolíme, ochutíme kari a olivovým olejem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: