Daňčí steak s houbovou omáčkou a pečenými kaštany


Další delikatesa, kterou by zámecký pán určitě ocenil. Specifická chuť marinovaných zvěřinových steaků pečených do šťavnata, houby z hlubokých jihočeských lesů zjemněné smetanou a v poslední době renesanci prožívající jedlé kaštany jsou dokonalou kombinací pro sváteční stůl.
4 porce
steaky
800 g daňčího hřbetu
svazek čerstvých bylinek (tymián, majoránka, kerblík)
20 g dijonské hořčice
1 citrón (šťáva)
50 ml bílého vína
100 g olej
100 g másla
čerstvě drcený pepř
sůl
houbová omáčka
500 g čerstvých hub nebo 50 g sušených
100 g mladé cibulky
50 g másla
100 ml bílého vína
300 ml zakysané smetany
hrst sekané petrželky
sůl
bílý pepř
kaštany
500 g jedlých kaštanů
1. Zvěřinu očistíme, odblaníme a naporcujeme.
2. Nasekané bylinky smícháme s hořčicí, citrónovou šťávou, olejem, solí a pepřem. Do této marinády vložíme daňčí steaky minimálně na 24 hodin, nejlépe na dva dny.
3. Šalotku nakrájíme na jemno a opečeme na másle, přidáme předem namočené houby a opečeme. Zalijeme vínem a zakysanou smetanou, krátce provaříme, ochutíme solí, bílým pepřem a jemně sekanou petrželovou natí.
4. Každý kaštan nařízneme a nasucho v pánvi opékáme.
Ohodnoťte tento recept: