Polévka z pečené dýně s medem a chipsy


Dýňových polévek je nespočet, jedna lepší než druhá. Vyzkoušejte i tuto medovou, zda vám bude chutnat podle Ondřejova receptu.
8−10 porcí
1 malá dýně hokaido
1 cibule
50 ml olivového oleje
svazek koriandru
1,5 l zeleninového vývaru
200 g zakysané smetany
30 g medu
citronová šťáva
sůl
Dýni a cibuli nakrájíme na menší kousky, rozprostřeme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme polovinou sekaného koriandru. Promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 30 minut.
Poté vyjmeme z trouby, přendáme do hrnce a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 minut. Přidáme šťávu z citronu, med a rozmixujeme, podle chuti dosolíme.
Těsně před podáváním vmícháme druhou část nasekaného koriandru. Polévku na talíři doplníme zakysanou smetanou, řeřichou i dýňovými semínky a chipsy.
Chipsy
1 plát listového těsta
1 vejce na potření
maldonská sůl
2 lžíce dýňových semínek
Plát těsta potřeme vajíčkem, posypeme mořskou solí (nejlépe maldonskou, ale není nutné) a sekaným dýňovým semínkem. Rozkrájíme na čtverečky cca 3 × 3 cm a přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova.
Na podávání
řeřicha
dýňové semínko
Ohodnoťte tento recept: