Pošírované vejce s omáčkou Beaujolais


Pošírované vejce posaďte na dokřupava opečený toust (těšte se – když zakrojíte do vajíčka, objeví se výtečný tekutý žloutek), doplňte delikátní majonézou s vínem Beaujolais, lehce opepřete a nechte si chutnat!
majonéza
1 žloutek
špetka soli
1 lžička dijonské hořčice
150 ml slunečnicového oleje
150 ml vína Beaujolais
střik červeného vinného octa
Do mísy vložíme žloutek, lžičku dijonské hořčice, sůl, rozmícháme a za stálého šlehání pomalu přiléváme olej. Vyšleháme hustou majonézu, kterou uchováme v lednici.
Víno zredukujeme na sirupovou konzistenci. Necháme zchladnout a vmícháme spolu s několika kapkami vinného octa do majonézy.
tousty
5 plátků toustového chleba
olivový olej
Ze 4 plátků toustového chleba vykrojíme kolečka, zbývající toust nakrájíme na kostičky. Vše opečeme na olivovém oleji dozlatova.
pošírovaná vejce
4 čerstvá vejce
1 l vody
50 ml octa
hrst plocholisté petržele
čerstvě mletý pepř
Do vody v kastrolu vlijeme ocet, osolíme. Vodu přivedeme těsně pod bod varu a pomalu do ní vyklepneme vajíčka, která pomocí lžíce zabalíme – bílek obalíme kolem žloutku. Vaříme 2−3 minuty, poté vyjmeme a zchladíme.
Začátečníci si mohou pomoci naběračkou, do které naberou trochu horké vody, vyklepnou vajíčko, potom zčásti ponoří do vody a pomocí lžíce zabalí vajíčko. Teprve pak jej vloží do vody a vaří. Výhodou je, že se vejce udrží v naběračce a necestuje v hrnci.
Servírování: Na toust položíme zastřené vejce, navrch ozdobíme majonézou, kolem toustovými kostičkami, lehce opepříme a posypeme sekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: