Štěpánská omeleta


Omeleta na sladko nás vrátí do let minulých. Ale i teď si na ní pochutnáme. Je to jednoduchý dezert, takže neváhejte ji ochutnat ke kávě či čaji o páté.
3 vejce
30 g krupicového cukru
50 g hladké mouky
1 citron
30 g meruňkového džemu
60 g kompotovaných jahody bez nálevu
moučkový cukr
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pánve
Žloutky oddělíme od bílků.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, při šlehání přidáme citronovou kůru a šťávu s ½ citronu.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
Do žloutkové pěny postupně, ručně a střídavě vmícháváme sníh a mouku.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve (použijeme pánev s kovovým uchem, abychom ji mohli vložit do trouby).
Ve vyhřáté troubě na 185 °C pečeme dozlatova.
Ještě horkou omeletu vyklopíme na prkénko, potřeme džemem, přepůlíme a krájíme trojúhelníkové výseče, které posypeme moučkovým cukrem a podáváme s jahodami.
Ohodnoťte tento recept: