Karlovarská telecí roláda


Ovšem karlovarská telecí roládka je delikatesa teplé kuchyně. Vyzkoušejte, nechť zavoní při nedělním obědu či na slavnostní tabuli. Jako přílohu můžete zvolit zadělávaný hrášek či bramborovou kaši. Anebo oboje současně.
900 g telecí kýty
1 cibule
200 g šunky od kosti
100 g másla
4 vejce
2 kyselé sterilované okurky
hrst plocholisté petržele
500 ml hovězího vývaru
1 lžíce hladké mouky
½ citronu
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
sůl
Cibuli a polovinu dávky šunky a okurku nakrájíme na kostičky, petrželku nasekáme.
Na másle osmahneme cibulku dosklovata, vmícháme šunku, okurku, petrželku, opečeme a vmícháme vejce. Připravíme vlahá míchaná vajíčka.
Z masa připravíme plát, který přes potravinářskou folii rozklepeme.
Sejmeme folii, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem. Na plát rozložíme druhou část šunky, navršíme míchaná vejce, zarolujeme, svážeme provázkem a svrchu osolíme.
Roládu vložíme do pekáče, podlijeme vývarem, poklademe máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě při 210 °C. Jakmile se maso zatáhne, snížíme na 170 °C a pečeme 45−60 minut.
Při pokojové teplotě změklé máslo utřeme s moukou, metlou vmícháme do slité šťávy z masa, pokud máme málo šťávy, doplníme vývarem, provaříme a dochutíme.
Pečenou roládu krájíme na plátky, podáváme se zadělávaným hráškem (viz níže) či bramborovou kaší. Přeléváme zahuštěnou šťávou.
Hrášek
80 g másla
1 lžička mouky
300 ml zeleninového vývaru
300 g mraženého hrášku
muškátový oříšek
sůl
Do rozpáleného másla v kastrůlku vmícháme mouku a osmahneme jíšku, za stálého míchání zalijeme vývarem, vmícháme hrášek, krátce zavaříme, ochutíme muškátovým oříškem a solí.
Ohodnoťte tento recept: