Křehký hruškový koláč s mandlemi


Křehký a voňavý podzimní koláč zachutná jisto jistě každému milovníkovi sladkostí.
těsto
130 g másla
150 g cukru
1 vanilkový cukr
kůra z půlky citronu
1 lžíce citronové šťávy
1 vejce
1 lžíce mléka
špetka soli
250 g hladké mouky
náplň
700 g tvrdších hrušek
1 vanilkový cukr na posypání
100 g meruňkového džemu
50 g mandlí
Hodinu před přípravou si nachystáme všechny ingredience, aby získaly pokojovou teplotu.
Změklé máslo pokrájíme a spolu s oběma cukry, citronovou kůrou a šťávou vyšleháme mixerem do pěny. Vmícháme vejce, mléko, sůl a hladkou mouku. Těsto rozetřeme do kulaté pečicí nádoby a vložíme do lednice nejméně na půl hodiny.
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které úhledně vyskládáme na vychlazené těsto. Posypeme cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 35 minut. Horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou a posypeme nasucho opraženými mandlemi. Necháme vychladnout a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: