Zeleninová jídla

Zapékaný lilek s cuketou a parmezánem

Skutečností je, že toto jídlo lépe chutná než vypadá. Skutečně, chutná naprosto famózně a radost udělá všem vyznavačům bezmasé stravy.

4–6 porcí

olivový olej
500 g lilku
500 g cukety
1 cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
50 g parmezánu
sůl

Lilek podélně nakrájíme na plátky, posolíme a necháme „vyplakat“. Poté osušíme a opečeme na olivovém oleji z obou stran, odkládáme na savý papír.

Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a nasekaný česnek dosklovata, vmícháme na kostičky nakrájenou cuketu, osolíme a chvíli dusíme. Odstavíme a vmícháme vejce a nastrouhaný parmezán.

Lilkem vyložíme mísu, maličko osolíme, vložíme cuketovou náplň, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20 minut. Necháme zchladnout, poté v lednici do druhého dne odležet. Podáváme studené (ale chutná i teplé) s rajčatovou omáčkou.

omáčka

olivový olej
1 cibule
1 stroužek česneku
500 g loupaných drcených rajčat
2 bobkové listy
snítka tymiánu
snítka petrželky
sůl

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek dosklovata, přidáme drcená rajčata, bobkový list a nasekané bylinky, osolíme a velmi pozvolna dusíme 30−40 minut. Podle potřeby podlijeme vodou. Je třeba vše dokonale rozdusit a ve finále získat hustou omáčkovou konzistenci.

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl