Celozrnný jogurtovo-mrkvový koláč s brusinkami a citronovou polevou


S poctivým jihočeským jogurtem chutná tento zdravý koláč skvěle! Při podávání ho doplňte lahodnou smetanou a kousky ovoce, které máte po ruce – teď v podzimních a zimních dnech jsou dobrá rozdušená jablka či hrušky, i pomeranč se velmi hodí.
rozpis do formy o velikosti 22 × 30 cm
100 g třtinového cukru
2 vejce
300 g bílého plnotučného jogurtu
100 g mrkve
1 velký citron
80 g másla
80 g sušených brusinek
250 g pšeničné celozrnné mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
Na podávání
zakysaná smetana
maliny, ostružiny, rybíz
(na podzim a v zimě rozdušená jablka, hrušky, pomeranč)
Třtinový cukr vyšleháme s vejci do pěny, vmícháme jogurt, najemno nastrouhanou mrkev, citronovou kůru a šťávu, rozpuštěné máslo, brusinky a mouku s pečicím práškem a špetkou soli.
Hladké lité těsto vlijeme do pečicí nádoby vyložené pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.
Po vyjmutí z trouby těsto propícháme špejlí a zalijeme citronovou polevou.
Citronová poleva
100 g moučkového cukru
1 velký citron
Moučkový cukr s citronovou kůrou a šťávou chvilku pozvolna povaříme a nalijeme na koláč.
Koláč krájíme na kostky a podáváme se zakysanou smetanou a sezónním ovocem.
Ohodnoťte tento recept: