Pečený lilek v rajčatovém pyré se sýrem cottage
Pravda, že je tato polévka určená do letních měsíců. Všem divákům se omlouváme, že jsme ji nestačili odvysílat včas v plné sezón rybízu a malin. Nicméně může být inspirací pro příští léto. Nadšené kuchaře bude jistě inspirovat i na podzim – pečený lilek může totiž být výtečnou polévkovou vložkou i do teplých zeleninových krémů, jako např. dýňového, bramborového nebo i do teplé pikantní rajčatové polévky.
6 porcí
1 malý lilek
olivový olej
sůl
Lilek nakrájíme na jemné kostičky, opečeme v hojné vrstvě oleje dozlatova, scedíme, necháme odkapat a osolíme.
4 velká rajčata
2 šalotky
200 ml olivového oleje
100 ml vinného červeného octa
2 krajíčky chleba Šumava
sůl
Rajčata a šalotku nakrájíme nahrubo, střídku chleba nadrobíme, vše vložíme do mixeru a spolu s olivovým olejem a octem rozmixujeme dohladka, podle chuti dosolíme.
Na podávání
dýňové semínko
sýr cottage
maliny
rybíz
snítka kopru
Dýňové semínko nasucho opražíme.
Podávání: studenou polévku vlijeme do talíře, doplníme sýrem cottage, malinami, rybízem, lilkem, snítkou kopru a dýňovým semínkem.
Ohodnoťte tento recept: