Škubánky s mákem


Dvojitý moučník v podobě ovocných knedlíků a škubánků nám všem připomněl kuchyni našich babiček. Z obyčejných surovin vždy dokázaly vykouzlit velké dobroty. Samozřejmě, že jeden i druhý pokrm můžete zařadit jako hlavní jídlo, třeba po dobré bramborové nebo česnekové polévce.
4-6 osob
1 kg brambor (typ C čili varné)
sůl
300 g hrubé mouky
250 g sádla nebo másla
Na posypání
mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem nebo tvrdým tvarohem
1. Oškrábané, na středně velké kostky nakrájené brambory zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit tak na 15 minut (aby byly do poloměkka). Vývar scedíme, ne však zcela, necháme asi 1/3 u brambor (odlitý vývar nevyléváme, možná jej ještě použijeme), zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky „prošťoucháme“, abychom viděli vývar.
2. Hrnec postavíme na minimální plamínek a brambory takto necháme 15–20 minut propařit. Poté brambory rozšťoucháme co nejvíce dohladka, dobře propracujeme a roztíráme o stěny kastrolu, aby těsto bylo hladké (až 10 minut) a nelepilo se na vařečku. Těsto můžeme podle libosti ještě dosolit.
3. Lžíci namočíme do rozpuštěného sádla a vykrajujeme jí škubánky, pokládáme na talíř, sypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přeléváme sádlem. Varianta se strouhaným tvarohem a cukrem je lepší v kombinaci s přepuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept: