Grilovaná vepřová panenka s kávovým celerem a bílým chřestem


Pokud chcete vyzkoušet tento inspirativní neotřelý recept, doporučujeme začít přípravou pečeného celeru (peče se nejdéle), dále ochucením masa a jeho odležením, na závěr připravit chřest a opéct maso. A máte na stole lahůdku světové moderní gastronomie.
4 porce
800 g vepřové panenky
mletý pepř
olivový olej
sůl
Panenku očistíme, rozdělíme na 4 porce, lehce opepříme a potřeme olejem. Necháme odležet. Na grilu nebo grilovací pánvi opečeme maso ze všech stran, zprudka a krátce. Dále dopékáme v zaklopeném grilu dorůžova. Na závěr osolíme.
Podáváme s pečeným kávovým celerem a bílým chřestem s petrželkovým pestem (viz níže).
Pečený celer
4 plátky celeru
4 lžíce přepuštěného másla
4 lžíce mleté kávy
sůl
4 stroužky česneku
Celer nakrájíme na centimetrové plátky. Každý plátek položíme na čtverec alobalu, pokapeme máslem, posypeme kávou, solí a vložíme ve slupce rozmáčknutý stroužek celeru. Dobře zabalíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C 30−40 minut.
Chřest s petrželkovým pestem
500 g bílého chřestu
50 g másla
střik bílého vína
2 lžíce piniových semínek
2 lžíce drceného parmezánu
hrst plocholisté petrželky
sůl
Dřevnaté konce chřestu odřízneme a chřest oloupeme. Na pánvi na másle chřest opečeme, přidáme nasekanou petrželku, drcené piniové oříšky, drcený parmezán, osolíme a prohřejeme.
Ohodnoťte tento recept: