Pastrami


U tohoto receptu je důležité použít kvalitní, dobře vyzrálé maso.
4−6 porcí
400 g hovězího pupku
směs koření (semínka koriandru a hořčice, nové koření, bobkový list, mletý zázvor, chilli paprička, paprika sladká mletá)
sůl
olej
Hovězí pupek naporcujeme na čtyři plátky, osolíme, promneme se směsí nadrceného koření a s olejem, necháme odležet.
Na rozpálené pánvi opékáme maso z obou stran dorůžova. Na středu by mělo zůstat šťavnaté. Maso krájíme na tenké plátky, podáváme na briošce s remuládou a okurkovým relishem – postupy přípravy viz níže.
Remuláda
1 vejce vařené natvrdo
1 kyselá okurka
2 ančovičky
4 ks kaparů (bobule se stopkou)
snítka estragonu
1 lžíce pažitky
2 lžičky dijonské hořčice
4 vrchovaté lžíce majonézy
mletý pepř
sůl
Vejce nahrubo nasekáme, nadrobno nakrájíme okurku, ančovičky, kapary, estragon, pažitku a vše smícháme s dijonskou hořčicí, majonézou, ochutíme mletým pepřem a solí.
Okurkový relish
2 větší kyselé okurky
¼ cibule
8 malých nakládaných cibulek
1 lžička dijonské hořčice
sůl
Okurky, cibuli a cibulky nakrájíme nadrobno, smícháme s hořčicí, trošku osolíme.
Briošky
dávka na cca 8 porcí
10 g droždí
1 lžíce cukru
250 ml mléka
125 g másla
1 vejce
500 g hladké mouky
špetka kypřicího prášku
sůl
žloutek na pomazání
Droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka, zaprášíme moukou a necháme vyběhnout kvásek (ale není to nutné). Poté smícháme s přepuštěným máslem, vejcem, prosátou moukou, kypřicím práškem a solí. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme kynout hodinu, během kynutí promísíme. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného moukou, necháme 15 minut vykynout, pomažeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 20−30 minut.
Po upečení necháme zchladnout a krájíme na čtverce nebo obdélníky.
Ohodnoťte tento recept: