Hovězí veverka na červeném víně s glazovanou karotkou


Delikátní pokrm, který ocení i ten nejzmlsanější jazýček.
4 porce
800 g hovězí veverky
40 g špeku
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
¼ celeru
1 velká cibule
olivový olej
2 snítky tymiánu
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
3 lžíce rajského protlaku
0,5 l červeného vína
voda podle potřeby
mletý pepř
sůl
30 g másla na zjemnění
Baby karotka
16 ks blanšírované karotky
30 g másla
1 lžíce cukru
sůl
muškátový oříšek nebo květ
hrst vlašských ořechů
Maso naporcujeme na čtyři špalíčky, prošpikujeme hranolky špeku, osolíme a opepříme.
Zeleninu nakrájíme nahrubo. Na oleji opečeme nejprve řapíkatý celer, mrkev a celer, opékáme dozlatova, poté přidáme cibuli a bylinky, opečeme a zarestujeme rajský protlak. V zeleninovém základu opečeme maso ze všech stran, podlijeme vínem a dusíme, až je maso měkké. Poté maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, dochutíme mletým pepřem a solí, zjemníme kouskem másla.
Ve vroucí osolené vodě spaříme očištěné karotky, kterým jsme ponechali kousek zelené natě (1,5−2 cm). Ihned je zchladíme ve studené vodě nebo ledové tříšti, abychom udrželi jejich čerstvou a sytou barvu.
Karotky osušíme a na přepuštěném másle je opečeme, lehce osolíme, ocukrujeme, ochutíme muškátovým květem a na závěr přidáme drcené vlašské ořechy, krátce prohřejeme.
Porci masa podáváme s karotkami a bramborovou kaší, přeléváme zeleninovou omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: