Různé

Vejce Benedict

Pracnost tohoto pokrmu se vám vrátí ve velkolepém gastronomickém zážitku. Skvělá ukázka, jak povýšit vajíčko do vysoké gastronomie.

6 porcí

Anglický muffin

300 g pšeničné chlebové mouky
15 g cukru
1 lžička soli
10 g droždí
20 g másla
170 ml mléka
1 vejce
20 g dětské krupičky
slunečnicový olej

Smícháme mouku, cukr a sůl, do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme dobře vykynout.

Z kynutého těsta vyválíme asi 2 cm vysoká kolečka, necháme ještě chvíli kynout (cca 15 minut), obalíme v krupičce a opékáme na vymaštěné pánvi z obou stran dozlatova. Před podáváním rozkrojíme napůl a ve vyhřáté troubě na 150 °C ještě 15 minut dopečeme.

Špenát

200 g mladého čerstvého špenátu
80 g másla
1 stroužek česneku
sůl

Na másle smahneme nasekaný česnek, vmícháme omytý a osušený špenát, osolíme, krátce osmahneme a odstavíme.

Pošírovaná vejce

6 vajec
1 l vody
40 ml octa

Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce, bílek zlehka přetáhneme přes žloutek (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.

Holandská omáčka

1 lžíce bílého vinného octa
jemně drcený bílý pepř
4 žloutky
4 lžíce zeleninového vývaru
šťáva z půlky citronu
200 g přepuštěného másla
sůl

Vinný ocet krátce svaříme s bílým pepřem.

Ve vodní lázni vyšleháme žloutky se špetkou soli, zeleninovým vývarem, citronovou šťávou, pepřovým octem a postupně vešleháváme přepuštěné máslo.

Na podávání

6 plátků šunky od kosti

pažitka na posypání

Závěrečná kompletace:

Na rozkrojený muffin poklademe špenát, plátek šunky, pošírované vejce a přelijeme omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

27 hlasů

Další recepty Celý díl