Maso

Křepelky na divoko

Křepelky by měly čas od času najít místo na vašem stole. Jejich jemné maso s podchutí masa bažantího se skvěle hodí pro pečení s divokým kořením, slaninou a vínem.

4−8 porcí

8 křepelek
8 plátků zauzené slaniny
8 snítek tymiánu
mletý bílý pepř
muškátový oříšek
sůl
4 cibule
8 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
8 kuliček jalovce
4 bobkové listy
250 ml bílého vína
400 ml drůbežího vývaru
1 lžíce hladké mouky
80 g másla
citronová šťáva

Křepelky zdrezírujeme (na jednom stehýnku prořízneme kůži a protáhneme druhé), dovnitř vložíme snítku tymiánu, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Křepelku obalíme plátkem slaniny.

Nahrubo nakrájenou cibuli a koření vložíme do pekáče, navrch naskládáme křepelky, podlijeme vínem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C, nejprve zaklopené, když jsou křepelky měkké, odklopíme a dopečeme do zlatavé barvy.

Poté křepelky vyjmeme, uchováme v teple, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, zamícháme, zavaříme a zredukujeme na omáčkovou konzistenci a propasírujeme.

Hotovou šťávu zjemníme máslem a dochutíme citronovou šťávou.

Pečené křepelky podáváme s opékanými brambory nebo bramborovou kaší a přeléváme šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty Celý díl