Vinný koláč s hrozny a ořechy


Výtečný sváteční koláč má nezvyklou chuť po portském, které se skvěle propojuje s chutí ořechů a hroznů. Kdo chce nutričně vylepšit, může třetinu až polovinu hladké bílé mouky nahradit moukou celozrnnou.
150 g másla
150 g třtinového cukru
5 vajec
špetka soli
200 ml bílého portského vína
2 vrchovaté lžičky jedlé sody
250 g hladké mouky
300 g hroznového vína bez jadýrek
100 g vlašských ořechů
4 lžíce třtinového cukru na posypání
Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s cukrem, poté postupně vešleháváme vejce. Vmícháme špetku soli, portské, jedlou sodu s moukou a polovinu množství nahrubo nasekaných ořechů.
Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečicí nádoby, poklademe na půlky nakrájeným hroznovým vínem a zbylými ořechy a zasypeme cukrem.
Pečeme při 170 °C asi 40 minut, když se těsto nelepí na špejli a je svrchu zbarvené do karamelové barvy, je upečeno.
Ohodnoťte tento recept: