Dušený hovězí krk na zeleném pepři s dýní


Šťavnaté maso z hovězího krku je dušené v červeném víně a na závěr se do omáčky přidává zelený pepř osmahnutý na másle a flambovaný koňakem. I v tomto pokrmu se libě prosazuje vinná chuť v různých podobách.
6 porcí
1000 g hovězího krku
drcený pepř
sůl
slunečnicový olej
700 g červené cibule
snítka tymiánu
4 bobkové listy
3 stroužky česneku
0,75 l červeného vína
0,5 l masového vývaru
1 větší brambor
100 g másla
40 g nakládaného zeleného pepře
střik koňaku
Dýně
100 g másla
1 kg dýně hokaido
bílé víno
mletý pepř
sůl
Hovězí krk nakrájíme na větší kusy, ochutíme ho pepřem a solí.
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji a přidáme maso, které dobře ze všech stran opečeme. Přidáme koření – tymián a bobkový list, rozmáčknuté stroužky česneku, opečeme, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.
Kusy masa vyjmeme, omáčku zahustíme nastrouhanou bramborou, povaříme, vyjmeme bylinky a rozmixujeme.
Na másle osmahneme kuličky zeleného pepře, oflambujeme a vmícháme do omáčky. Do omáčky vložíme zpět maso, prohřejeme a podáváme s dýní či bramborovými přílohami či rýží.
Očištěnou dýni nakrájíme na drobné kostičky a opečeme ji na másle, zastříkneme vínem, podusíme. Když je na skus, dochutíme pepřem a solí.
Ohodnoťte tento recept: