Sýry

Karamelizovaný kozí sýr s vinným želé a rozinkami v koňaku

Kozí sýr s vinnou variací je slavnostní a moderní formou předkrmu či salátu. Osvěžující pokrm plný vábných vinných chutí.

4 porce

400 g kozího sýru s plísní
2 lžíce třtinového cukru

Vinné želé

350 ml moštu z hroznů
10 g plátkové želatiny (6 plátků)

Na podávání

100 g červených hroznů
100 g bílých hroznů
70 g rozinek
4 cl koňaku
4 lístky salátu lollo rosso ochucené dresinkem

Nejprve připravíme želé, nejlépe den předem.

V trošce vlažného moštu necháme nabobtnat želatinu, poté ji přidáme od zbytku moštu v kastrůlku a za stálého míchání zahřejeme, pozor – nevaříme. Když je želatina rozpuštěná, nalejeme ji do vhodné nádoby (mističky), kterou jsme si vyložili potravinářskou folií – to proto, abychom želatinu po ztuhnutí dobře vyjmuli a mohli nakrájet na drobné kostičky.

Rozinky namočíme do koňaku.

Hrozny rozkrojíme napůl a vyjmeme semínka (nebo můžeme použít odrůdu hroznů bez semínek, ovšem k dostání jsou pouze bílé hrozny), přidáme k rozinkám a zlehka promícháme a necháme marinovat v koňaku.

Salát natrháme na kousky a ochutíme ho sladkokyselým dresinkem.

Každou porci kozího sýru posypeme cukrem a cukr svrchu opálíme flambovací pistolí (nebo dáme zapéct do trouby pouze svrchu, aby cukr zkaramelizoval).

Podáváme porci sýru s lístky salátu, malými kostičkami želé, rozinkami a hrozny marinovanými v koňaku.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl