Karamelizovaný kozí sýr s vinným želé a rozinkami v koňaku


Kozí sýr s vinnou variací je slavnostní a moderní formou předkrmu či salátu. Osvěžující pokrm plný vábných vinných chutí.
4 porce
400 g kozího sýru s plísní
2 lžíce třtinového cukru
Vinné želé
350 ml moštu z hroznů
10 g plátkové želatiny (6 plátků)
Na podávání
100 g červených hroznů
100 g bílých hroznů
70 g rozinek
4 cl koňaku
4 lístky salátu lollo rosso ochucené dresinkem
Nejprve připravíme želé, nejlépe den předem.
V trošce vlažného moštu necháme nabobtnat želatinu, poté ji přidáme od zbytku moštu v kastrůlku a za stálého míchání zahřejeme, pozor – nevaříme. Když je želatina rozpuštěná, nalejeme ji do vhodné nádoby (mističky), kterou jsme si vyložili potravinářskou folií – to proto, abychom želatinu po ztuhnutí dobře vyjmuli a mohli nakrájet na drobné kostičky.
Rozinky namočíme do koňaku.
Hrozny rozkrojíme napůl a vyjmeme semínka (nebo můžeme použít odrůdu hroznů bez semínek, ovšem k dostání jsou pouze bílé hrozny), přidáme k rozinkám a zlehka promícháme a necháme marinovat v koňaku.
Salát natrháme na kousky a ochutíme ho sladkokyselým dresinkem.
Každou porci kozího sýru posypeme cukrem a cukr svrchu opálíme flambovací pistolí (nebo dáme zapéct do trouby pouze svrchu, aby cukr zkaramelizoval).
Podáváme porci sýru s lístky salátu, malými kostičkami želé, rozinkami a hrozny marinovanými v koňaku.
Ohodnoťte tento recept: