Mušle v rybí omáčce připravované v cataplaně
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/215/215562221900034/435386.jpg?1447534600)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept1644.jpg?1447415641)
Cataplana je speciální a současně tradiční portugalský hrnec užívaný hojně v oblasti Algarve na přípravu mušlí a ryb. Je vyráběný z mědi nebo hliníku a jídlo se v něm připravuje a současně i servíruje.
4 porce
Omáčka
150 g karotky
30 g cibule
20 g červené papriky
20 g zelené papriky
200 g mořské ryby (okoun)
80 ml likéru Pernod
1 pomeranč
20 g estragonu20 g červené cibule
20 g pórku
10 g fenyklu
800 g mušlí (různé druhy)
10 g koriandru
olivový olej
mořská sůl
Zeleninu nakrájíme na menší kousky a na rozehřátém oleji vše opečeme, přidáme na kostky nakrájenou rybu, opečeme, zastříkneme likérem, přidáme pomerančovou kůru i šťávu, nasekaný estragon, trochu vody, přiklopíme a velmi pozvolna dusíme 35 minut, poté rozmixujeme.
Cibuli, pórek a fenykl opečeme na olivovém oleji na skus, zalijeme rozmixovanou omáčkou tak, aby byla zelenina zakrytá, ochutnáme, osolíme, přidáme očištěné mušle, zaklopíme a 10 minut podusíme. Podáváme s nasekaným koriandrem.
Ohodnoťte tento recept: