Ryby a mořské plody

Mušle v rybí omáčce připravované v cataplaně

Cataplana je speciální a současně tradiční portugalský hrnec užívaný hojně v oblasti Algarve na přípravu mušlí a ryb. Je vyráběný z mědi nebo hliníku a jídlo se v něm připravuje a současně i servíruje.

4 porce

Omáčka

150 g karotky
30 g cibule
20 g červené papriky
20 g zelené papriky
200 g mořské ryby (okoun)
80 ml likéru Pernod
1 pomeranč
20 g estragonu

20 g červené cibule
20 g pórku
10 g fenyklu
800 g mušlí (různé druhy)
10 g koriandru
olivový olej
mořská sůl

Zeleninu nakrájíme na menší kousky a na rozehřátém oleji vše opečeme, přidáme na kostky nakrájenou rybu, opečeme, zastříkneme likérem, přidáme pomerančovou kůru i šťávu, nasekaný estragon, trochu vody, přiklopíme a velmi pozvolna dusíme 35 minut, poté rozmixujeme.

Cibuli, pórek a fenykl opečeme na olivovém oleji na skus, zalijeme rozmixovanou omáčkou tak, aby byla zelenina zakrytá, ochutnáme, osolíme, přidáme očištěné mušle, zaklopíme a 10 minut podusíme. Podáváme s nasekaným koriandrem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl