Kôprový osúch
Placka z kynutého těsta s bramborovou náplní ochucená koprem patří mezi tradiční slovenská jídla. Chutná výtečně teplá i studená.
Těsto
300 g hladké mouky
20 g droždí
1 lžička cukru
150 ml mléka
100 g másla
2 žloutky
1 lžička soli
máslo nebo sádlo na vymazání plechu
Hladkou mouku přesejeme do mísy, v mouce uděláme důlek, do důlku nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme zbylé mléko, přepuštěné máslo, žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí jednou až dvakrát promísíme. Poté rozprostřeme na vymazaný plech a navršíme níže uvedenou náplň.
Náplň
1,5 kg brambor vařených ve slupce
500 g cibule
150−200 ml oleje
5 vajec
kopr
mletý pepř
sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na oleji dozlatova, vmícháme k nastrouhaným bramborám spolu s nasekaným koprem a vejci. Směs osolíme a opepříme a rozetřeme na těsto.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut dozlatova.
Podáváme teplé i studené.
Ohodnoťte tento recept: