Zeleninová jídla

Kôprový osúch

Placka z kynutého těsta s bramborovou náplní ochucená koprem patří mezi tradiční slovenská jídla. Chutná výtečně teplá i studená.

Těsto

300 g hladké mouky
20 g droždí
1 lžička cukru
150 ml mléka
100 g másla
2 žloutky
1 lžička soli
máslo nebo sádlo na vymazání plechu

Hladkou mouku přesejeme do mísy, v mouce uděláme důlek, do důlku nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme zbylé mléko, přepuštěné máslo, žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí jednou až dvakrát promísíme. Poté rozprostřeme na vymazaný plech a navršíme níže uvedenou náplň.

Náplň

1,5 kg brambor vařených ve slupce
500 g cibule
150−200 ml oleje
5 vajec
kopr
mletý pepř
sůl

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na oleji dozlatova, vmícháme k nastrouhaným bramborám spolu s nasekaným koprem a vejci. Směs osolíme a opepříme a rozetřeme na těsto.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Podáváme teplé i studené.

Ohodnoťte tento recept: 

82 hlasů

Další recepty Celý díl